zaterdag 30 juni 2012

Ritsen, ritsen, ritsen

Had hier een tip gezien om goedkoop ritsen te bestellen.
Ik heb ritsen besteld bij Etsy,  kandcsupplies. (www.kandcsupplies.etsy.com)
De prijzen zijn inderdaad goedkoop, ik kocht:
  • 10 x 30 cm
  • 25 x 12,5 cm
  • 15 x 18 cm
Dit zijn in totaal 50 ritsen voor 21 euro (verzendkosten inbegrepen).
Dit komt op 0,42 euro voor 1 rits!!!
En ik heb het pakje ontvangen binnen de twee weken.
Nu nog patroontjes zoeken en eens kijken om mijn to do lijstje wat ik ermee kan doen.


Speelmat


Toen ik de Speel en Go zag van Emma en Mona, wou ik dit ook eens uitproberen.
Ik heb me laten inspireren door koetjes.

Hoe ik dit gedaan heb?
Eerst zocht ik een afbeelding op internet van een koe.
Daarna heb ik deze afbeelding uitgeprint en overgetekent op patroonpapier in het formaat dat ik wou.


Daarna heb ik dit op mijn stof vastgespeld, en in witte fleece uitgeknipt.

Dan heb ik de vlekken, staart, ogen, ... alle stukken uit mijn patroonpapier geknipt en op de verschillende stoffen gespeld en uitgeknipt.

Uiteindelijk bekwam ik dit:

Een tip, als je de afbeelding later nog eens wil gebruiken, teken je het beter twee maal. Anders bekom je dit:

Ik heb dan de verschillende stukken met overlock op de witte fleece genaaid. Dan nog eens de buitenranden van de koe doorstikt op de cirkel.

Vanaf daar heb ik terug de tutorial gevolgd van Emma en Mona.

Uiteindelijk bekwam ik dit:


Voor de achterzijde gebruikte ik toepasselijk 'koetjesstof'.



donderdag 28 juni 2012

Vispannetje




Manlief vroeg: Wil je deze week eens een vispannetje maken?
Zo gezegd zo gedaan!

Ingrediƫnten:
  • 3 halve paprika's in verschillende kleuren
  • 1/4 courgette
  • 1/2 ajuin
  • 1 teentje look
  • Vis naar keuze, ik koos voor scampi's, zalm en pangasius
  • Room
  • Olijfolie
  • Sherry
  • Bladerdeeg
  • Gruyerekaas
  • Visbouillionblokje
  • Sausbinder/maizena
  • Peterselie
  • Garnalen
  • Kerstomaatjes
Bereiding:

1. Steek 2 figuurtjes uit bladerdeeg, dit is om achteraf je vispannetje wat op te fleuren. Bak deze in een oven op 180° tot ze wat bruin kleuren en opgeblazen zijn.


2. Snij de groenten in kleine blokjes. Pers het teentje look uit met de lookpers.


3. Bak de groentjes aan in olijfolie.
Halveer ondertussen de kerstomaatjes.

4. Snij de vis in stukken en pel de scampi's. Voeg kruiden toe en stoom de vis in een kwartiertje gaar.

5. Als de groenten gaar zijn, voeg je er de kerstomaatjes aan toe.

6. Daarna voeg je de sherry, room en visbouillion toe. Voeg eventueel wat sausbinder toe om de saus wat meer te binden.

7. Vul de pannetjes met vis en overgiet met saus.

8. Werk af met peterselie, garnalen en gruyerekaas. Plaats de vispannetjes even onder de grill tot de kaas gesmolten is. Plaats je figuurtje er op en dien op met puree, frietjes, ...


9. Smakelijk!!!



woensdag 27 juni 2012

Baby-jasje: tutorial + patroon

Na de foto's van het eindresultaat, nu de tutorial van het jasje.
Benodigdheden:
  • Buitenstof:  1/2 meter, hier katoen
  • Voeringstof: 1/2 meter, hier fleece
  • 4 knopen
  • Elastiek
Ik heb eerst een basispatroon genomen van een babytruitje. Patroon vind je hier.
Na aanpassen van het basispatroon bekwam ik dit:
Aanpassingen:
  • 1 cm rondom groter getekent (doe dit bij alle panden en de mouwen), omdat een jasje toch wel wat ruimer mag zitten.
  • Ik heb de zijkanten van de jas schuin laten aflopen in plaats van recht.
  • Voor de sluiting van de jas, heb ik een schuine lijn getekent.
Dan heb ik het voorpand in twee stukken geknipt volgens de paarse lijnen.
Het achterpand heb ik ook aangepast door de zijkanten shuin te latan lopen.

Als alle panden uitgeknipt zijn, kun je deze op je stof spelden. Bij het uitknippen heb ik nog eens een extra naadwaarde van 1 cm op de stof getekent, en daarna uitgeknipt.

Als alle panden uit de buitenstof geknipt zijn, leg je deze panden op de voeringstof. Zo moet je geen extra naadwaarde bij tekenen. Speld de stoffen met de goede kanten tegen elkaar. Knip alle panden uit.
Na het knippen bekom je dit:

Nu kun je de buitenstof zigzaggen/overlocken. Bij deze fleece was dit niet nodig.

Dan begin je met de jasjes ineen te naaien. Eerst naai je de zijnaden en schoudernaden aan elkaar.

Stik de naden van de mouwen en zet de mouw in het jasje.
Doe nu precies het zelfde met de binnenstof. Let er wel op dat de goede kant van de stof uiteindelijk langs de binnenkant van het jasje zit. Zoals je op de foto's hieronder ziet. Het jasje is dus identiek in beide stoffen, maar de zachte fleece zit langs de binnenkant van het jasje.
Nu zet je de kap ineen. Speld de kap met de goede kanten van de stof aan elkaar. Naai de naad en daarna naai je de kap langs onder ook dicht.


Stop de jasjes in elkaar met de goede kanten op elkaar. Stik de voorpanden van beide stoffen aan elkaar, als ook de hals van de jasjes aan elkaar. Keer daarna de jas terug met de goede kanten langs buiten. Stop de mouwen in elkaar.
Speld de kap op het jasje en naai vast.

Dan bekom je dit:
Nu komen de mouwen. Ofwel keer je de mouwen en naai je ze op elkaar. Ofwel doe je zoals ik gedaan heb.
  • Teken de mouwen van het fleecejasje iets langer dan de mouwen van het buitenjasje.
  • Plooi de rand over het buitenjasje.
  • Stik vast.

Nu komen de knopen, ik heb er vier genomen en op het jasje genaaid langs de brede kant.
Ik heb geen knoopsgaten gemaakt, omdat dan het effect van het schuine voorpand niet zo mooi meer ging zijn. Ik heb gewerkt met een fijne 'rekker'. Deze heb ik vastgenaaid langs de binnenkant van de fleece. Knip de uiteinden wat korter af.

Tenslotte moet het jasje nog langs beneden afgewerkt worden. Ik heb hiervoor de randen van beide jasjes naar binnen geplooid en op elkaar gespeld.



En het jasje is af!



Patronen:
Je moet enkel nog extra naadwaarde bijtekenen. (1 cm)




Witte chocolademousse


Het is de eerste keer dat ik witte chocolademousse gemaakt en gegeten hebt, maar het zal zeker de laatste niet worden. Ik vind het een zeer geslaagd receptje!

Het recept vond ik hier.

Ingrediƫnten:
  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 ml room
  • 400 g witte chocolademousse
  • 4 eieren
  • 100 g suiker
Bereiding:

Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de eigelen op met 50 g suiker. Klop de room niet te stijf. Klop het eiwit met 50 g suiker. Week de gelatine in water.

Voeg de gelatine bij de gesmolten chocolade, daarna de eigelen en schep onder elkaar. Doe dit mengsel bij de room en roer dit door de room (voorzichtig, of de room schift).
Schep het eiwit eronder en stort in een vorm (niet meer roeren)

Na 2 uur in de koelkast kan u de mousse serveren of eventueel spuiten.


 eigelen en eiwitten apart opkloppen met elk 50 g suiker

vrijdag 22 juni 2012

Baby-Jasje

Ik had nog enkele restjes stof over van vorige projecten, waar ik een babyjasje mee gemaakt heb. Het stofje langs de buitenkant is katoen, de binnenkant is gevoerd met fleece. Een warm winterjasje.
Aan de tutorial wordt gewerkt!